Tədqiqatçılar Çinin Sincan-Uyğur Muxtar Bölgəsindəki Tarim hövzəsindən təxminən 3500 illik mumiyalarda kefir pendirində çox rast gəlinən bakteriya növləri aşkar ediblər.
“Cell” jurnalında dərc olunan araşdırmada 2003-cü ildə Tarım hövzəsindəki mumiyalarda aşkar edilən “ağ maddələr” araşdırılıb.
DNT testinə məruz qalan bu maddələrdə inək və keçi DNT-sinin olması təsdiqlənməklə yanaşı, bəzi bakteriya nümunələri, o cümlədən kefir pendirində çox rast gəlinən "Lactobacillus kefiranofaciens" və "Pichia kudriavzevii" növləri aşkar edilmişdir.
Tədqiqatçılardan Fu Çiaomey, "bu günə qədər kəşf edilən ən qədim pendir nümunəsi" adlandırdığı bu nəticənin qədim insanların yemək vərdişlərinə və mədəniyyətinə işıq tuta biləcəyini söylədi.
"Pendir kimi qidaları min illər ərzində saxlamaq olduqca çətindir və bu, nadir və qiymətli fürsətə çevrilir" dedi Fu. O, kəşfin əhəmiyyətinə diqqət çəkib.
Kefirin inkişafı da aşkar edilmişdir
"Lactobacillus kefiranofaciens" bakteriyasının necə inkişaf etdiyini də araşdıran tədqiqatçılar, təxminən bu 3500 illik müddət ərzində bakteriyanın insanlara daha yaxşı uyğunlaşdığını ortaya qoydular.
Bu gün istehsal edilən kefirdə olan probiotik bakteriyaların bağırsaqlarda immun reaksiyalara səbəb olma ehtimalının daha az olduğuna diqqət çəkən Fu, "Bu, bakteriyaların son 3500 ildə necə inkişaf etdiyini müşahidə etməyimizə imkan verən misilsiz bir araşdırmadır" dedi. dedi.