Ultra işlənmiş qidalar sağlamlığı təhdid edir
REGİONAL MƏTBUAT
00:51
28.10.2024
Baxılıb: 284
Ultra işlənmiş qidalar sağlamlığı təhdid edir

Mütəxəssislər istehlak edilən qidaların tərkibindəki əlavələrin sağlamlığa mənfi təsirlərinə diqqət çəkərək, rəflərdəki ömrünü uzatmaq üçün əlavə edilən bu maddələrin şüursuz istifadə halında ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər.
Ultra işlənmiş qidalar sağlamlığı təhdid edir
Dietoloq Gizem Özölmez, gündəlik həyatda tez-tez istehlak edilən qablaşdırılmış qidalarda olan əlavələrin qidanın dadını və görünüşünü qoruyarkən sağlamlığı təhdid edə biləcəyini qeyd etdi.

Gofret, tort, ət və süd məhsulları kimi müxtəlif qablaşdırılmış qidalarda rəngləndirici, qoruyucu, antioksidant, tatlandırıcı və jelləşdirici kimi bir çox qida əlavəsinin tez-tez istifadə edildiyi barədə məlumatı paylaşan Özölmez, "Bu maddələr qidaların rəf ömrünü uzatsa da,  onlar şüursuz şəkildə istifadə edildikdə insan sağlamlığına ciddi təsir göstərə bilər "Bu, sağlamlıq problemlərinə, xüsusilə allergik reaksiyalara, metabolik problemlərə, həzm problemlərinə və immunitet sisteminin zəifləməsinə səbəb ola bilər."

“Risk qrupuna daxil olan şəxslər daha diqqətli olmalıdır”
Qatqıların təsirinin hamilə qadınlar, süd verən analar, yaşlılar və xroniki xəstəlikləri olan şəxslər kimi risk qruplarında daha çox görülə biləcəyinə diqqət çəkən Özölmez, "Bu qrupların qidalanma vərdişlərini tənzimləmələri, hazır qidalardan uzaq durmaları böyük əhəmiyyət kəsb edir"

Ultra işlənmiş qidalar sağlamlığı təhdid edir

“Bir növ qidalanma əvəzinə balanslaşdırılmış qidalanma”
Pəhrizdə sağlam seçimlərin edilməsinin vacibliyini vurğulayan Özölmez, əlavələrin yoxlamalarla məhdudlaşdırılması və cəmiyyətin bu mövzuda məlumatlandırılması lazım olduğunu ifadə edərək, “Əgər vahid pəhriz yerinə sağlam və balanslı qidalanma modelinə üstünlük verilirsə, biz sağlamlığımızı qoruya və qida əlavələrinin mənfi təsirlərindən qaça bilərik”. açıqlamalarını verdi.

Özölmez əlavələri pəhrizdən tamamilə çıxarmağın çətin olduğunu qeyd edərək, şüurlu istehlakın və istehsalçıların qoyduğu miqdarların monitorinqinin sağlam həyat üçün kritik olduğunu ifadə etdi.

Digər xəbərlər
SON XƏBƏRLƏR
Corciyada iki seçki məntəqəsi təhdidlərə görə müvəqqəti bağlanıb
00:11
“Trump Media & Technology Group Corp”un səhmləri 14,44% artaraq hər səhm üçün 39,3 dollara çatıb
00:07
Mask ABŞ seçkilərinin nəticələrini Trampla birlikdə izləyəcək
00:04
"Euronews" Azərbaycanda COP29-a hazırlıq prosesi ilə bağlı reportaj hazırlayıb
21:51
Tramp Floridada prezident seçkilərində səs verib
21:48
Pensilvaniyada amerikalı seçicilər problemlərlə üzləşir
21:46
KİV: “İslami müqavimət” silahlıları ABŞ-nin Suriyadakı hərbi bazasına hücum edib
21:45
Azərbaycan və Çinin milli insan hüquqları təsisatları arasında əməkdaşlıq müzakirə olunub
19:20
Moratinos: Azərbaycan COP29-un uğurunu təmin etmək üçün böyük təşkilati iş görüb
19:18
Səfir: Azərbaycan və Meksika xalqları öz identikliyini qoruyub saxlaya biliblər
19:16
Bakı-Xırdalan-Sumqayıt-Bakı marşrutu üzrə qatarların hərəkət qrafiki dəyişir
16:34
Azərbaycanda ƏDV bəyannaməsinin əvvəlcədən doldurulması mümkün olacaq
16:32
Prezident İlham Əliyevə “Çingiz Aytmatov” ordeni təqdim edilib
16:27
AMEA-nın İnformasiya Texnologiyaları İnstitutu sığortaçı seçib
16:25
Sorğu: Ermənistan sakinlərinin 60%-i Paşinyanın fəaliyyətindən narazıdır
16:20
Azərbaycanda məsafədən kreditləşmənin müsbət və mənfi tərəfləri açıqlanıb
16:12
Rəvan Həsənov: Dinlərarası dialoq ekoloji böhranların həlli baxımından çox əhəmiyyətlidir
15:04
SOCAR Əbu-Dabidə beynəlxalq neft sərgisində və konfransında iştirak edir
15:02
Bakıda yol təsərrüfatına ziyan vurulub
14:05
Azərbaycan və Özbəkistan ikili diplom proqramının başladılmasını müzakirə edir
14:02