Ultra işlənmiş qidalar sağlamlığı təhdid edir
REGİONAL MƏTBUAT
00:51
28.10.2024
Baxılıb: 689
Ultra işlənmiş qidalar sağlamlığı təhdid edir

Mütəxəssislər istehlak edilən qidaların tərkibindəki əlavələrin sağlamlığa mənfi təsirlərinə diqqət çəkərək, rəflərdəki ömrünü uzatmaq üçün əlavə edilən bu maddələrin şüursuz istifadə halında ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər.
Ultra işlənmiş qidalar sağlamlığı təhdid edir
Dietoloq Gizem Özölmez, gündəlik həyatda tez-tez istehlak edilən qablaşdırılmış qidalarda olan əlavələrin qidanın dadını və görünüşünü qoruyarkən sağlamlığı təhdid edə biləcəyini qeyd etdi.

Gofret, tort, ət və süd məhsulları kimi müxtəlif qablaşdırılmış qidalarda rəngləndirici, qoruyucu, antioksidant, tatlandırıcı və jelləşdirici kimi bir çox qida əlavəsinin tez-tez istifadə edildiyi barədə məlumatı paylaşan Özölmez, "Bu maddələr qidaların rəf ömrünü uzatsa da,  onlar şüursuz şəkildə istifadə edildikdə insan sağlamlığına ciddi təsir göstərə bilər "Bu, sağlamlıq problemlərinə, xüsusilə allergik reaksiyalara, metabolik problemlərə, həzm problemlərinə və immunitet sisteminin zəifləməsinə səbəb ola bilər."

“Risk qrupuna daxil olan şəxslər daha diqqətli olmalıdır”
Qatqıların təsirinin hamilə qadınlar, süd verən analar, yaşlılar və xroniki xəstəlikləri olan şəxslər kimi risk qruplarında daha çox görülə biləcəyinə diqqət çəkən Özölmez, "Bu qrupların qidalanma vərdişlərini tənzimləmələri, hazır qidalardan uzaq durmaları böyük əhəmiyyət kəsb edir"

Ultra işlənmiş qidalar sağlamlığı təhdid edir

“Bir növ qidalanma əvəzinə balanslaşdırılmış qidalanma”
Pəhrizdə sağlam seçimlərin edilməsinin vacibliyini vurğulayan Özölmez, əlavələrin yoxlamalarla məhdudlaşdırılması və cəmiyyətin bu mövzuda məlumatlandırılması lazım olduğunu ifadə edərək, “Əgər vahid pəhriz yerinə sağlam və balanslı qidalanma modelinə üstünlük verilirsə, biz sağlamlığımızı qoruya və qida əlavələrinin mənfi təsirlərindən qaça bilərik”. açıqlamalarını verdi.

Özölmez əlavələri pəhrizdən tamamilə çıxarmağın çətin olduğunu qeyd edərək, şüurlu istehlakın və istehsalçıların qoyduğu miqdarların monitorinqinin sağlam həyat üçün kritik olduğunu ifadə etdi.

SON XƏBƏRLƏR
Hakan Fidan NATO-nun Baş katibi ilə görüşüb
19:56
Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi yeni video yayımlayıb
18:03
"Sərhədlərin açılması məsələsində əhalimizlə açıq danışmalıyıq".
17:56
Mövləvi Fəthi Məhəmməd Nəkşbəndi beş il azadlıqdan məhrum edilib
17:38
"Mənfəət əldə etmək üçün həmin əmlakların özəlləşdirilməsinə lazımdır"
17:28
Dövlət istiqrazlarının vaxtından əvvəl geri alınması məqbuldur
17:24
"Schlumberger" Azərbaycanda geotermal layihələrin reallaşdırılmasına texniki dəstək göstərəcək
17:19
Bu həftə İran və Avropa "üçlüyü"nün nümayəndə heyətləri görüşəcək
17:16
Cavaşir Paşazadə: "Cənub bölgəsində yeni, böyük bir su anbarı tikilməlidir"
17:13
"Silk Way Alat Free Economic Zone" şirkəti və "Modern Construction Group" əlamətdar saziş imzalayıb
17:08
Tahir Mirkişili: "Gələn il üçün neftin büdcə qiyməti reallığa çox yaxındır"
17:07
Türkiyə Prezidenti NATO-nun Baş katibi ilə görüşüb
17:04
Azərbaycanda ilk dəfə "yaşıl büdcə"nin xərcləri açıqlanıb
14:41
Azər Əmiraslanov: "Gələn il sosial paket 3 milyon insanı əhatə edəcək"
14:37
Qeyri-neft-qaz sektorundan gəlirləri 2024-cü illə müqayisədə təxminən 924 milyon manat çox olacaq
14:20
İlham Əliyev bələdiyyələrin birləşməsi yolu ilə yeni bələdiyyələrin yaradılması haqqında qanunu təsdiq edib
14:18
KİV: İsrail Livanda atəşkəs sazişini ilkin olaraq təsdiqləyib
14:15
Almasadam Satkaliyev: "Qazaxıstan BTC ilə neft tranzitini 13 dəfə artırmaq imkanını nəzərdən keçirir"
14:10
Ali Məhkəmə təhqir və böhtana məruz qalan şəxsin hansı məhkəməyə müraciət edə biləcəyinə aydınlıq gətirib
14:06
Türkiyə Silahlı Qüvvələri Suriyada yeni əməliyyat keçirib
14:03